Mapping the Future – Lente – 30 mrt t/m 30 april 2023

Mapping the future (MtF) is een initiatief van Krijnie Beyen, Marloes Elbertse en Sarah Sounds.  Ze voelen zich bezorgd over en betrokken bij het duurzame voortbestaan van onze natuur, samenleving en aarde. Zij willen hiervoor, samen met zoveel mogelijk anderen, creatieve oplossingen bedenken (Mapping). Maar nog belangrijker in hun ogen is, dat mensen zich bewust worden dat zij zelf onderdeel van de verandering zijn. En dat zij zelf een stukje van de verantwoordelijkheid op zich kunnen nemen. Elk stapje, hoe klein ook, is een bijdrage, en zal opgemerkt worden en anderen weer inspireren.

Om mensen te ondersteunen in dit proces, organiseert MtF meditatie- en creatie cirkels voor diegenen die zich door hun missie geïnspireerd voelen. MtF nodigt in deze cirkels ook kunstenaars uit (musici, dichters, beeldend kunstenaars etc.). Zij kunnen door hun werk, workshops en kunstprojecten mensen deelgenoot maken van hun nieuwe inzichten en meenemen om te ervaren wat zij ontdekt hebben.

In de periode 30 maart – 30 april 2023 kun je in Het Groene Huis luister- en creatie workshops volgen van muzikante Sarah Sounds en over de schouders meekijken bij vier kunstenaars die hun kunstwerk van mycelium maken en laten groeien: 

Luister-creatie workshops Sarah Sounds

Zondag 2 april, 14.30 – 16.00 u
Woensdag 5 april, 14.30 – 16.00 u
Zondag 16 april, 14.30 – 16.00 u
Zondag 23 april, 14.30 – 16.00 u

Muzikante Sarah Sounds neemt je mee op haar speurtocht naar het geluid in de natuur. Buiten in het park én in onszelf, want wij zijn ook (deel van de) natuur. De Luister-Creatie workshop bestaat uit twee delen – het luisteren en ontdekken (buiten) en het creëren en muziek maken (binnen). 

Eerst gaan we op onderzoek uit in het park. Stap voor stap gaan we vertragen, stil worden en heel gericht luisteren. Welke klanken, ritmes en vibraties zijn er? Wat hoor je, voel je? Wat heeft de natuur je te vertellen?

Vervolgens gaan we naar binnen. Er is tijd om te tekenen en op te schrijven wat je hebt meegemaakt en om onze indrukken kort met elkaar te delen. Met de inspiratie die we buiten hebben opgedaan kunnen we nu spelen en muziek maken! Als ‘instrumenten’ hebben we onze stem, ons lichaam én materiaal uit de natuur zoals takken. Welke klanken, ritmes en vibraties ontstaan er? Door je vrij te voelen om te experimenteren, kunnen er onverwachte arrangementen ontstaan. 

Met de input uit alle Luister-Creatie workshops maakt Sarah een nieuw lied. Dit zal te horen zijn tijdens de Tentoonstelling en Natuur Concert intermezzo’s op 30 april. 

Geen voorkennis nodig, kom zoals je bent! 

Waar: Het Groene Huis, we ontmoeten elkaar bij de hoofdingang
Kosten: geen, een vrijwillige bijdrage is welkom
Leeftijd: leuk voor alle leeftijden, jonge kinderen graag met begeleiding
Aanmelden: via mappingthefutureworld@gmail.com, max 20 deelnemers per workshop
Kleed je passend bij het weer, ook bij regen/slecht weer gaat het door.  

bij de illustratie: credits foto goddessphotography.nl

Mycelium kunstproject: Onderwereld/Bovenwereld – volg het maakproces

Donderdag 30 maart, 13.00-15.00 u
Zondag 2 april, 13.00-15.00 u

Een mycelium is een netwerk van schimmeldraden, of hyfen. Dit netwerk groeit onder de grond. Het bestaat uit microscopische draden die voedingsstoffen uit de omgeving opnemen. Het mycelium zorgt ervoor dat bomen en planten met elkaar via de wortels communiceren en in het najaar groeien er paddenstoelen uit. 

Mycelium kan tot een vast materiaal groeien, kan vastgroeien aan ander materiaal zoals hout en kan zichzelf volledig afbreken, sterker nog, het breekt ook andere stoffen af, zoals olie. Sinds een aantal jaar is mycelium ontdekt als bouwmateriaal. Dit is nog in de experimentele fase.

In Het Groene Huis gaan vier kunstenaars experimenteren met mycelium als bouwmateriaal voor een kunstwerk. Bezoekers kunnen dit proces volgen. Ze zien de kunstenaars aan het werk en kunnen via een power point presentatie zien hoe het groeiproces vordert. Mycelium krijgt vorm door het (bij een temperatuur van 22-24 graden) te laten groeien in een mal. Voor gebruiksvoorwerpen is dit een enkele mal. Maar de kunstenaars willen iets unieks vormgeven en zullen daarom de mal steeds aanpassen. Dit vorm en groeiproces is een experiment, zodat we meer leren over de toepassingsmogelijkheden van mycelium als duurzaam materiaal. 

De kunstenaars zijn Krijnie Beyen, Ellen Faber, Jopie van Zanten en Anna Skubisz.

Waar: Het Groene Huis, begane grond
Kosten: geen
Leeftijd: interessant vanaf 12 jaar.
Aanmelden: niet nodig.

Eindtentoonstelling & Natuur Concert Mapping the future

Zondag 30 april, 13.00-16.30 u

Benieuwd naar de resultaten of wil je meedoen? Kom dan zeker naar de tentoonstelling en het interactieve Natuur Concert van Mapping the Future op 30 april.

Sarah en andere muzikanten zullen tijdens korte intermezzo’s liederen uit de natuur ten gehore brengen. Waaronder het nieuwe lied op basis van input uit de Luister-Creatie workshops. Je kunt luisteren en als je wil ook musiceren (met stem, lichaam en objecten uit de natuur).

De bij Mapping the Future betrokken beeldend kunstenaars richten de ruimte in met een tentoonstelling.

Waar: Het Groene Huis begane grond
Kosten: geen, een vrijwillige donatie is welkom
Leeftijd: alle leeftijden
Aanmelden: niet nodig.

%d bloggers like this: