23-30 oktober Mapping the Future – Sacred Earth & Nature

Mapping the Future – Sacred Earth & Nature
Zondag 23 oktober t/m zondag 30 oktober 2022
Het Groene Huis Schothorsterlaan 21, 3822 NA Amersfoort

Deze herfstvakantieweek kun je in het Groene Huis meedoen aan uiteenlopende activiteiten met verschillende kunstenaars. Ze nodigen je uit om op een andere manier (jezelf in relatie tot) de natuur te ervaren en je bewust te worden wat vanuit het onbekende, het onderbewuste kan ontstaan om zo glimpen op een gezondere en getransformeerde wereld op te vangen. Via beeldende kunst, de kunst van het eetbare, muziek, performance, workshops en meer krijg je in deze week een voorproefje van wat er mogelijk is. Deze week is een kennismaking en voorbereiding op een uitgebreider project/tentoonstelling in 2023.

De nieuwe maan staat op dinsdag 25 oktober in het teken van de schorpioen: tijd voor TRANSFORMATIE – schrijft Jikke Visser op haar website http://www.maaninzonlicht.nl

Deze maan is, net als het project Mapping the Future, een uitnodiging je te laten inspireren om vanuit je kracht en kwetsbaarheid te leven, je talenten in te zetten, een voorbeeld te zijn voor anderen en je waarheid uit te dragen.

In deze herfstweek van Mapping the future gebruiken we de natuur als spiegel voor wat we voor jou willen laten leven en transformeren voorbij jouw persoonlijke en onze collectieve vastgeroeste verhalen. De aarde en de natuur zijn onderdeel van het grote geheel, oordeelloos, gericht op leven, ongelooflijk veerkrachtig en daarmee een onuitputtelijke voorbeeld.

Zie hieronder het gehele programma!

Je kunt aansluiten bij het project!
Mapping the future is een doorlopend project (en proces) waarbij we jou en anderen willen betrekken. Hoe diep je wilt duiken is aan jou. Hoe meer mensen we met ons kunstproject kunnen inspireren, uitdagen, prikkelen, motiveren of enthousiasmeren de Nieuwe Wereld concreet voor zich te zien, hoe sneller deze Nieuwe Wereld vorm krijgt.

Mail ons als je interesse hebt om in de herfstweek aan te haken, mee te helpen, mee te doen of op een mooie manier voort te borduren of een eigen invulling te geven aan wat in deze herfstweek gaat gebeuren. We zoeken ook aansluiting bij het onderwijs. mappingthefutureworld@gmail.com

foto Krijnie Beyen

PROGRAMMA

ZONDAG 23 OKTOBER
14 – 15 uur
Marloes Elbertse van MEArt neemt ons tijdens de openingsdag, zondag 23 oktober, mee in een interactieve performance. Ze nodigt iedereen uit tot het beleven van de regeneratieve krachten in verbinding. In het middelpunt van de ruimte staat haar kunstwerk ‘Regeneratie’. Drie figuren die met hun rug tegen elkaar zitten, of toch een boom, een raket? Eromheen kan jij staan, zitten en ontdekken: hoe ben je verbonden met het geheel? Deelnemers worden verzocht van begin tot eind aanwezig te zijn bij deze performance/systemische opstelling.
Deelname is gratis wel graag aanmelden via: marloes@meart.nl

ZONDAG 23 OKTOBER
15.30 – 16.30 uur

Maak kennis met de Mapping the future – methode
Wil je meer weten over de methode die we in de voorbereiding van het kunstproject gebruikt hebben en zou je deze willen gebruiken om je te inspireren vanuit een dieper deel van jezelf of om je werk of een project te manifesteren, dan kun je deze week een paar keer deelnemen aan een sessie.
De methode gebruiken wij om een best wel ingewikkeld transformatieproces een positieve impuls te geven. Hoe concreter we ons doel – een nieuwe getransformeerde wereld – voor ogen hebben, hoe beter we weten hoe we deze Nieuwe Wereld de ruimte kunnen geven. Dit proces begint bij onszelf.We ontdekken waar onze manifestatie en creatiekracht zit. Bij deze methode maken we gebruik van meditatie, creatie en samen delen. Neem dus iets mee om te schrijven of te tekenen. De sessie duurt een uur.
Deelname is gratis, wel graag aanmelden: mappingthefutureworld@gmail.com

MAANDAG 24 OKTOBER – DOORLOPEND
Gedurende de hele week (van maandag 24 t/m zaterdag 29 oktober) zal er in de Hal van het Groene Huis work in progress te zien en ervaren zijn van Krijnie Beyen in samenwerking met een of meer collegae. Zij doen voorbereidingen om met mycelium te gaan werken en willen zodoende aandacht vragen voor mogelijkheden van dit natuurlijke materiaal. Mycelium is het schimmelnetwerk dat zich onder het aardoppervlak bevindt. Welke kennis en wijsheid ligt hierin besloten. Wat kunnen we als mensen leren van het functioneren van dit netwerk? Wat zou het voor ons betekenen als er niet vijf maar vijftien zintuigen zijn waarover we kunnen beschikken. Er zijn tal van technische en maatschappelijke vragen waarbij het mycelium ons wellicht nieuwe inzichten kan geven.
Een van haar inspiratiebronnen is het boek Verweven Leven van Merlin Sheldrake en de TED talk van Toby Kiers, professor aan de VU en bioloog/onderzoeker.
Deelname is gratis, aanmelden niet nodig.

mycelium netwerk

MAANDAG 24 OKTOBER – DOORLOPEND
Ellen Harmsma Huid van Hout is doorlopend (vanaf maandag bijna elke dag) in het gebouw te vinden. Zij tekent haar belevingen in het moment op. Als je wilt kun je spontaan bij haar aanschuiven. Neem dan iets mee om te schrijven of tekenen.

MAANDAG 24 OKTOBER
15 – 17 uur

Au Monde – schouw en schrijf vie-taal. Midden in een ruimte, het is stil… hier opent zich een andere wereld. Stap binnen en laat je verrassen door plaats te nemen in de installatie van Dini Teunis i.s.m. Sabine van Erkel. 1 tafel, 2 pennen, 2 schriften, 2 stoelen. Per keer wordt een bezoeker uitgenodigd om samen met Dini met de handen een globe te omvatten, ogen die elkaar aan kijken en vanaf daaruit de toekomst in. Op een signaal pakken de twee aanwezigen hun pen op en houden hun penpunten tegen elkaar. De energie stroomt, de inkt vloeit. Maandag 24, woensdag 27 en zaterdag 29 oktober.
Deelname is gratis, aanmelden niet nodig.

DINSDAG 25 OKTOBER
11.30 – 13 uur

Zinnenprikkelende lunchperformance door kok en theatermaker Edith Kostelijk. Aanschouw de kok in haar spel en dans tijdens de totstandkoming van een lokale, biologische lunch. Vervolgens mag het publiek dit culinaire kunstwerk verorberen. Er is plek voor 20 tafelgasten. De kosten voor performance en lunch zijn € 25,- Aanmelden via mappingthefutureworld@gmail.com – we sturen je dan van tevoren een tikkie.

Foto Edith Kostelijk

DINSDAG 25 OKTOBER
Doorlopend programma:
Krijnie Beyen – mycelium
Ellen Harmsma (Huid van hout) – tekeningen in het moment

WOENSDAG 26 OKTOBER – voor ouders en kinderen
10 – 11 uur
Wie wordt er niet betoverd door klanken. De wereld van geluid als weerspiegeling voor en uitnodiging om in ons eigen gevoelsleven te duiken. Op woensdag 26 geeft Sarah Sounds een workshop intuïtief samen muziek maken. Deze workshop is voor ouders en kinderen. Op basis van je stem en wat de natuur je biedt, ontstaat een samen spelen waarin ieders bijdrage, ieders gevoel een plek heeft. 10 – 12 deelnemers.
Geef je svp op bij: mappingthefutureworld@gmail.com  Een vrijwillige bijdrage is welkom.

WOENSDAG 26 OKTOBER
14 – 16 uur

De verbindingskracht van Permacultuur door Serai Bressers
Ervaar de veerkracht tussen jou en de natuur vanuit de permacultuur filosofie. Serai gaat met tien deelnemers het levensweb weven. Ze laat zien hoe zo’n web eruit zou kunnen zien en voelen wat er gebeurt als je ingrijpt in dit web. Het gaat om bewustwording dat we allemaal onderdeel zijn van dit levensweb, dat we er maar een klein deeltje van zijn en dat wat we doen invloed heeft. Serai wil mensen anders leren kijken naar zichzelf, naar de natuur en naar hun gemeenschap. Naar het systeem waar we onderdeel van zijn. Dat kan met Permacultuur. Eenlevensfilosofie die ons in het ecosysteem plaats ipv ons erbuiten. Er kunnen 6 – 10 mensen meedoen.
De workshop kost 15 euro of zoveel jij je kunt permitteren. Aanmelden: serai.bressers@gmail.com

WOENSDAG 24 OKTOBER
15 – 17 uur
Au Monde – schouw en schrijf vie-taal. Midden in een ruimte, het is stil… hier opent zich een andere wereld. Stap binnen en laat je verrassen door plaats te nemen in de installatie van Dini Teunis i.s.m. Sabine van Erkel. 1 tafel, 2 pennen, 2 schriften, 2 stoelen. Per keer wordt een bezoeker uitgenodigd om samen met Dini met de handen een globe te omvatten, ogen die elkaar aan kijken en vanaf daaruit de toekomst in. Op een signaal pakken de twee aanwezigen hun pen op en houden hun penpunten tegen elkaar. De energie stroomt, de inkt vloeit.
Deelname is gratis, aanmelden niet nodig.
Maandag 24, woensdag 27 en zaterdag 29 oktober.

WOENSDAG 25 OKTOBER
Doorlopend programma met Krijnie Beyen en met Ellen Harmsma (Huid van hout)

foto Tubien, Artist with a camera

DONDERDAG 27 OKTOBER – voor ouders en kinderen
10 – 11 uur
Wie wordt er niet betoverd door de verscheidenheid en schoonheid van planten. De natuur als weerspiegeling voor en uitnodiging om in ons eigen gevoelsleven. Op donderdag 27 oktober kun je je aansluiten bij Ellen Harmsma om samen te tekenen. Deze workshop is voor ouders en kinderen. Op basis van het tekenwerk ontstaat een plantenlandschap waarin ieders bijdrage, ieders gevoel een plek heeft. 10 – 12 deelnemers
Geef je svp op bij: mappingthefutureworld@gmail.com  Een vrijwillige bijdrage is welkom.

DONDERDAG 25 OKTOBER
Doorlopend programma met Krijnie Beyen en met Ellen Harmsma (Huid van hout)

VRIJDAG 28 OKTOBER
Doorlopend programma met Krijnie Beyen en met Ellen Harsma (Huid van hout)

foto Krijnie Beyen

VRIJDAG 23 OKTOBER
10.30 – 11.30 uur

Maak kennis met de Mapping the future – methode
Wil je meer weten over de methode die we in de voorbereiding van het kunstproject gebruikt hebben en zou je deze willen gebruiken om je te inspireren vanuit een dieper deel van jezelf of om je werk of een project te manifesteren, dan kun je deze week een paar keer deelnemen aan een sessie.
De methode gebruiken wij om een best wel ingewikkeld transformatieproces een positieve impuls te geven. Hoe concreter we ons doel – een nieuwe getransformeerde wereld – voor ogen hebben, hoe beter we weten hoe we deze Nieuwe Wereld de ruimte kunnen geven. Dit proces begint bij onszelf.We ontdekken waar onze manifestatie en creatiekracht zit. Bij deze methode maken we gebruik van meditatie, creatie en samen delen. Neem dus iets mee om te schrijven of te tekenen. De sessie  duurt een uur.
Deelname is gratis, graag aanmelden: mappingthefutureworld@gmail.com

ZATERDAG 29 OKTOBER
14 – 16 uur
De verbindingskracht van Permacultuur door Serai Bressers
Ervaar de veerkracht tussen jou en de natuur vanuit de permacultuur filosofie. Serai gaat met 10 deelnemers het levensweb weven. Ze laten zien hoe zo’n web eruit zou kunnen zien en voelen wat er gebeurt als je ingrijpt in dit web. Het gaat om bewustwording dat we allemaal onderdeel zijn van dit levensweb, dat we er maar een klein deeltje van zijn en dat wat we doen invloed heeft. Ik wil mensen anders leren kijken naar zichzelf, naar de natuur en naar hun gemeenschap. Naar het systeem waar we onderdeel van zijn. Dat kan met Permacultuur. Eenlevensfilosofie die ons in het ecosysteem plaats ipv ons erbuiten. Er kunnen 6 – 10 mensen meedoen.
De workshop kost 15 euro of zoveel jij je kunt permitteren. Aanmelden: serai.bressers@gmail.com

ZATERDAG 24 OKTOBER
15 – 17 uur
Au Monde – schouw en schrijf vie-taal. Midden in een ruimte, het is stil… hier opent zich een andere wereld. Stap binnen en laat je verrassen door plaats te nemen in de installatie van Dini Teunis i.s.m. Sabine van Erkel. 1 tafel, 2 pennen, 2 schriften, 2 stoelen. Per keer wordt een bezoeker uitgenodigd om samen met Dini met de handen een globe te omvatten, ogen die elkaar aan kijken en vanaf daaruit de toekomst in. Op een signaal pakken de twee aanwezigen hun pen op en houden hun penpunten tegen elkaar. De energie stroomt, de inkt vloeit.
Deelname is gratis, aanmelden niet nodig.
Maandag 24, woensdag 27 en zaterdag 29 oktober.

ZONDAG 30 OKTOBER
14 – 16 uur – inloop vanaf 13.30 uur
We sluiten de week af met een muzikale noot onder begeleiding van Sarah Sounds. De dagen worden alweer merkbaar korter, de herfst is in volle gang en de winter komt dichterbij. De duisternis, het loslaten, de dood, de vertraging, de rouw… het zijn associaties die (naast gezellig, warm binnen, gouden licht) bij deze seizoenen in haar opkomen. Het zijn tevens kwaliteiten en aspecten van het leven, van de natuur van ons mens-zijn, die in de Nederlandse (Westerse) maatschappij onderdrukt lijken.
Wat kunnen we van de natuur leren over oogsten en loslaten, over het toelaten van herfst en winter? Hoe kunnen we onze ware natuur weer eer aan doen? Laten we in het klein beginnen, deze middag. Laten we samenkomen, luisteren en loslaten, openen en ontvangen.
Bijdrage voor deze ceremonie € 22 . Meld je aan bij: sarahsounds@posteo.nl

Sarah Sounds – Foto door Ayya Bara

JE KUNT AANSLUITEN BIJ HET PROJECT
Mapping the future is een doorlopend project (en proces) waarbij we jou en anderen willen betrekken. Hoe diep je wilt duiken is aan jou. Hoe meer mensen we met ons kunstproject kunnen inspireren, uitdagen, prikkelen, motiveren of enthousiasmeren de Nieuwe Wereld concreet voor zich te zien, hoe sneller deze Nieuwe Wereld vorm krijgt.

Mail ons als je interesse hebt om in de herfstweek aan te haken, mee te helpen, mee te doen of op een mooie manier voort te borduren of een eigen invulling te geven aan wat in deze herfstweek gaat gebeuren. We zoeken ook aansluiting bij het onderwijs. mappingthefutureworld@gmail.com

%d bloggers like this: